Förhandla med banker

Oavsett om de rörliga bostadsräntorna är på väg upp eller ner så är det alltid viktigt att förhandla med banken för att försöka pressa ner dem. Desto lägre din ränta är desto lägre är dina kostnader! Börja med att shoppa runt. Gå in på bolånejämförelsen, så ser du redan där att räntenivåerna skiljer sig. Undrar du hur du påverkas av en ränteförändring? Kolla räntekalkylatorn. Du kan också spela ut två eller flera banker mot varandra - hämta in offerter och presentera den bästa för den andra banken.

Utifrån ovanstående jämförelse bokar du tid med en privatrådgivare för respektive bank som du valt ut. Låt dem få reda på att du är intresserad av att bli kund hos dem och är intresserad vilka möjligheter som ges.

Kom ihåg att det är fullt möjligt att förhandla fram rabatter av olika slag. När du har valt ut den billigaste banken - eller bestämt dig för att stanna hos din nuvarande - gäller det att bevisa att du är en bra kund. Det är nämligen de bästa kunderna som får lägsta räntan. Inför förhandlingen gäller det att samla argument.

Viktiga utgångspunkter
Några av de viktigaste faktorerna för dina möjligheter att få bra villkor och rabatter är ditt (eller ditt hushålls):  

  • Kreditvärdighet – att du inte har några betalnings-anmärkningar, eller en massa kontokortsskulder etc. 
  • Intjäningsförmåga – att du har en hygglig och stabil disponibel inkomst. 
  • Skuldsättningsgrad – att skuldens andel av fastighetens marknadsvärde är så låg som möjligt. Att inte vara belånad ”upp till skorstenen”. 
  • Lånekostnadsandel – att lånekostnadernas andel av dina samlade utgifter är så låg som möjligt. 
  • Sparande – att du har ett hyggligt sparande, gärna i några olika produkter, t.ex. pension, ränta, aktier/fonder. 
  • Helkund – att du har samlat merparten av dina affärer i samma bank. Dock inget krav på allt. Ofta räcker det med lönekonto, lån och i vissa fall en del av sparandet. 
  • Trogen kund – att du inte är en ”hoppjerka” och byter bank för ofta, dvs. jämt och ständigt, varje år t.ex.

Ju bättre värden du har, enligt ovanstående faktorer, jämfört med genomsnittet - desto bättre möjligheter har du att få bra villkor!

Övriga tips
En bra kund är en som har mycket lån i banken, och inte (som många tror) den som har mycket på sparkontot. Du kan alltså pressa ner räntan genom att låna mer, exempelvis genom att lägga över andra smålån till den här banken. Du kanske funderar på att köpa bil eller båt? Locka med att ta nya lån. Eller kanske teckna en försäkring genom banken.

I lägen när bostadspriserna stiger kan du få ytterligare argument. Om du exempelvis belånade din bostad till 80 procent när du tog lånet, kanske den nu bara är belånad till 60 procent. Då har värdet på din säkerhet ökat, vilket borde göra att banken kan sänka räntan.

Om din privatekonomi har blivit bättre på senare år, är du också en bättre kund för banken. Visa gärna att du har fått löneförhöjning eller att den sänkta fastighetsskatten ger plus i din plånbok.

Mer viktig information återfinns i min e-bok! Tillbaka till verktyg.

min UC